+36 30 / 227 8208 | ezotthon@gmail.com

A jövőben gyógyszer helyett művészetet és kertészkedést is felírhatnak..

2018.11.15. csütörtök 22:20
"A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock mutatta be múlt héten azt a tervet, mely nyomán az ország orvosai a jövőben művészeti és hobbialapú terápiákat is felírhatnak majd a pácienseknek, ha ezeket ítélik meg helyesnek. A programmal elsősorban a mentális zavarokban szenvedőket, illetve a krónikus degeneratív betegséggel együttélőket célozzák, és a cél a gyógyszerfogyasztás visszaszorítása."

"Számos kórra, így a demenciától kezdve a különféle mentális zavarokon át a tüdőbetegségekig bezárólag lehet majd művészetet felírni a legkülönfélébb formákban, így a táncóráktól az énekleckéken át a múzeumlátogatásig ér majd a különféle terápiás beavatkozási kísérletek sora. 

A most bejelentett kezdeményezés egy nagyobb projekt része, melyben a háziorvosokat arra fogják ösztönözni, hogy amikor csak lehet, különféle hobbik és sportolás felé tereljék a krónikus degeneratív betegségben szenvedő embereket. 

Azt már számos kutatás kimutatta, hogy szoros összefüggés van a művészetek megélése és az egészségi állapotunk között, és hasonlóan hasznos megelőző, illetve tünetenyhítő hatása lehet a közösségben végzett tevékenységeknek is. 

Hasonló kezdeményezés indult idén Kanadában is, ahol a montreali orvosok kaptak lehetőséget arra, hogy ingyen belépőket osztogassanak a helyi szépművészeti múzeumba.  

A brit program ennél jóval szélesebb körű lesz, múzeumlátogatás mellett bingójátszást, kertészkedést és könyvtár- valamint koncertlátogatást is felírhatnak majd az orvosok. 

Az elsőszámú cél a gyógyszerhasználat visszaszorítása, mellyel Hancock szerint a brit egészségügyi szolgálat is jelentős költségeket spórolhat meg. 

Bár a brit kormány ötletét sokan alapvetően lelkesen fogadták, ugyanakkor azt is sokan kifogásolták, hogy ezek az eszközök a brit társadalom legszegényebb rétegei számára vélhetően nem lesznek hozzáférhetőek, ahogy komoly gondot jelent az egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozottsága is, amit egy ilyen projekt nem tud pótolni. A kormány egyelőre 4,5 millió fontot különített el e programokra, melyet az önkéntes és civil szervezetek bevonásával terveznek elkölteni, többek között sétaklubokat és kertészkedéseket szervezve. 

A kormány tervei szerint ez a fajta megelőzési eszköz 2023-tól lenne országszerte elérhető, párhuzamosan a januárban kinevezett magányügyi államtitkár által bevezetett intézkedésekkel, addig pedig kísérleti programok fognak futni az ország különböző pontjain."

(Smitshonian, BBC)

Forrás: https://444.hu