+36 30 / 227 8208 | ezotthon@gmail.com

Cikkajánló - Hogyan élhetjük meg a nőiséget?

2016.04.29. péntek 00:00
A Pécsi Kulturális Központban péntek este a nőiség és a gyökereinkhez való visszatérés témájában megrendezett estre várják az érdeklődőket. A szakrális nő című esemény kapcsán a szervező, Szalóki Virág válaszolt a kérdéseinkre.

– Hányadik alkalommal kerül megrendezésre az esemény?

– A szakrális nő programunk ilyen formában első alkalommal kerül megrendezésre, jelenleg a Tánc világnapjához kapcsolódóan, de a nagy érdeklődés miatt már előre tervezünk több tematikus estét, napot, amelyen hasonló témákkal foglalkozunk.

– Mi a program fő célja?

– Egyre nagyobb igény van arra, hogy a nők bátran meg tudják élni azokat az energiákat, melyek természetes folyamatként bennük élnek, de a mai kor társadalmi elvárásának, a manapság népszerű gender elméletnek teret engedve elnyomják magukban. Ez hosszú távon mentális, illetve egészségügyi problémákhoz vezethet. Szeretnénk bemutatni, hogy a táncon mint kifejezőeszközön keresztül ez hogyan valósítható meg, és rámutatunk arra, hogy a kreativitás megélése mint teremtő folyamat mennyire fontos az ősi idők kezdetétől. A nő teremtésközpontja a méhe, a szülés-születés pedig a legcsodálatosabb esemény az életünkben, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között történik, hiszen a baba és az anya egész életére kihat. Az idén május elsejére eső anyák napja is talán nagyobb hangsúlyt kaphat így, vasárnap előtt két nappal.

– Miért pont ez az előadás és bemutató került bele a programba?

– Mihályfi Márta, néprajzkutató, szüléskísérő dúla Ősi tudásőrzők című előadássorozatának februári első része nagy sikert aratott nálunk. Úgy gondoltuk, hogy mostani, a mexikói hagyományos bábaságról szóló előadásához társprogramként kínálunk egy más jellegű, de ugyanolyan magas minőségű programot, melyre Gyenis Boglárkát kértük fel. Az Oriental Fusionett csoporttal ősi törzsi fúziós női táncokat adnak elő. A hastáncot eredetileg nők táncolták nőkkel, nőknek.

A Közösségteremtő és összetartó szakrális jellege a különböző ünnepek, beavató és termékenységi táncok, az isteneknek bemutatott táncok és különböző rituálék alkalmával nyilvánult meg igazán. Programunk időutazás oda, amikor az asszonyok még erős kötelékkel rendelkeztek egymás között. Nagyon fontos felismerni, hogy a mai kor problémáinak megoldókulcsa akár kisközösségi és családi, de társadalmi szinten is a nők kezében van. Ha ehhez a belátáshoz vissza kell mennünk a gyökereinkhez, akkor tegyük meg bátran és felelősséggel.

–  Kiket várnak elsősorban a rendezvényre?

– Mivel programunk több síkon is értelmezhető, szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki egy kicsit kikapcsolódni vágyik, és azokat is, akik mélyebben szeretnének belelátni, és megérteni a női minőség megélését. Mihályfi Márta következő előadása május 27-én, és a legközelebbi, hasonló jellegű programunk 2016. május 11-én lesz, melyen Burger Anikó: Lilith az örök nő könyvbemutató előadása tekinthető meg.

http://www.pecsma.hu/abszolut-no/lelek/hogyan-elhetjuk-meg-a-noiseget/