+36 30 / 227 8208 | ezotthon@gmail.com

Ősi tudásőrzők Előadássorozat I. - Mihályfi Márta néprajzkutató, dúla előadása

2016.02.26. péntek 18:00
Az előadás a mexikói hagyományos gyógyító asszonyok, női szellemi és szertartás vezetők, spirituális nagymamák gyógyító szerepéről, önértékeléséről és társadalmi megítéléséről szól. Megismerjük a női gyógyítók és szertartás vezető asszonyok tudás-szerzésének (családi öröklés, beavatások, álmok, jóslatok, képzések) és tudás átadásának formáit. Konkrét történeteken keresztül megvizsgáljuk a közösségükben betöltött társadalmi, kulturális és szociális szerepköröket és lehetőségeket. Az asszonyok vallomásaira épített előadásból kirajzolódik előttünk a válasz, hogy a mai modern világban van-e létjogosultsága a hagyományos gyógyításoknak, szertartásoknak és erős, tudatos és felkészült nőkből álló csoportoknak, szervezeteknek és közösségeknek. A megrendítő történetek és képsorokat látva lehetőségünk nyílik alaposan felülvizsgálni európai élethelyzeteinket, az élet nehézségeihez való hozzáállásunkat és közös gyógyító gyakorlatokkal újraélni és értékelni saját gyógyító asszonyi minőségeinket.

Előadó: 
Mihályfi Márta 
néprajzkutató, szüléskísérő - dúla

Az előadásra gonggal hangol Kiss János buddhista tanító

2011/2013-ban Mexikóban a hagyományos gyógyításról, a mexikói bábaságról, a szülés és születés aktuális lehetőségeiről végeztem néprajzi-antropológiai terepmunkát és kutatást. Mexikó különböző államában élve ismerhettem meg mazaték, tzeltal, tzotzil indián közösségek hétköznapjait és ünnepeit. Mexikói bábákkal tevékenykedtem, otthonszüléseket kísértem, születésházakban önkénteskedtem, gyógyító asszonyokkal szertartások és gyógyító eljárások részese lehettem. Emellett számos női szertartásvezetővel kialakult baráti kapcsolatnak köszönhetően több szertartásnak nemcsak résztvevője, de aktív szervezője is lehettem. Ezek a személyes tapasztalások adják alapjait az előadásnak. 

2015-ben pár hónapra visszatérhettem Mexikóba, ahol Az On The Spot csapatával szép filmeket készítettünk mexikói bábák munkájáról és sikerült egy gyönyörű háborítatlan szülést is megörökíteni. Az egyik nagy tanítómról Angelina bábáról és gyógyítóasszonyról szól az alábbi rész:http://www.mediaklikk.hu/video/on-the-spot-9-honap-alatt-a-fold-korul-2015-10-26-i-adas/-2015 december végéig elérhető)

Mihályfi Márta néprajzkutató, dúla előadása
2016. május 27-én, 18 órakor, a Pécsi Kulturális Központban ( Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.)
Belépődíj: a felajánlott 1000-1500 Ft hozzájárulással az előadó tevékenységét támogathatja.